Доктор Обри де Грей, съосновател на изследователския фонд SENS, е коментирал проблема за биологичното стареене и е заявил, че първият „човек-милениум“ вече се е появил на бял свят, съобщават световните издания.

Стареенето е основният враг на живите организми. Може да се притесняваме за глобалното затопляне или замърсяването на околната среда, но старостта е единствената „гарантирана“ беда, което ще застигне всеки от нас. Или пък не е така?

Доктор Обри де Грей се занимава с търсенето на средство, което би избавило човечеството от биологичното стареене. Той е искрено убеден, че съществуването на свят, в който свързаните с възрастта болести просто не съществуват, е реалност, която ни очаква в близко бъдеще.

Ученият счита, че първият човек, който ще доживее до 1000 години, не просто ще се роди в някакво хипотетично бъдеще, ами вече е роден. Той също така смята, че науката ще намери начин да подобри качествено терапията, насочена към елиминиране на свързаните с възрастта промени в тялото през следващите 20 години!

На пръв поглед подобни твърдения звучат като научна фантастика, но още през 2017 г. учени направиха значителен пробив в областта на изследванията на методите за борба със стареенето. Те дори откриха специално молекулярно съединение, което помага на организма да се бори със стареенето.

„Остаряването е бич, който убива всеки ден 110 000 души по света. То ни причинява безброй страдания и, противно на общоприетото схващане, ние можем да се борим с него, защото проблемът е податлив на научна и технологична намеса “, пояснява Грей.

Според данните на ООН, до 2050 г. броят на хората над 60 години ще се удвои и ще бъде около 2,1 милиарда души. Грей предлага да се създаде мрежа от международни клиники, които да се борят със стареенето, като изучават следните седем основни проблема:

- атрофия на тъканите

- ракови клетки

- митохондриални мутации

- подобряване на извънклетъчния матрикс (съвкупността от вещества, заобикалящи клетките)

- извънклетъчни клъстери

- вътреклетъчни клъстери

- механизми на клетъчна смърт

Разбира се, най-важният проблем в тази стратегия е огромното количество средства, които трябва да бъдат изразходвани дори за частично изпълнение на амбициознитe планове.

Ако обаче учените успеят да решат и поемат контрола върху поне някои от факторите от списъка, тогава човечеството ще има шанс значително да увеличи своя живот.

Грей смята, че за да победят старостта, лидерите на всички страни по света трябва единодушно да подкрепят инициативата, която той предлага и да се борят заедно с биологичното стареене - само тогава, според него, наистина ще имаме шанс, ако не за безсмъртие, то поне за старост, лишена от болести.

Превод и редакция: БЛИЦ