Няма сериозни доказателства, че напитките без захар ни помагат да се разделим с излишното тегло. Нещо повече – те дори могат да имат вредно въздействие върху здравето и околната среда, твърдят учени.
„Съществува едно общо възприятие, повлияно от маркетинг индустрията, според което соковете без захар ни правят по-здрави и слаби, но за това няма никакви солидни доказателства“, заявяват представители на Имперския колеж в Лондон и на два бразилски университета – в Сао Пауло и Пелотас, цитирани от NDTV. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в новия брой на научното издание "PLoS Medicine", пише Actualno.com.

И това е интересно - 7 заблуди за здравословното хранене - още четете на най-добрия здравен сайт zdrave.to

Оттам става ясно, че т.нар. диетични напитки могат да се окажат фактор при развитието на редица хронични заболявания. От друга страна, вредата за природата е значителна, тъй като производството на 1 литър такъв сок отнема 150-300 литра вода. При това се отделят много твърди отпадъци и налице сериозно кумулативно химическо замърсяване.

„Това е особено важно за младите хора, тъй като те консумират безалкохолни напитки в три пъти повече от препоръчваните количества“, коментира Алисън Тедстоун, водещ диетолог в Англия. Тя напомни, че не просто трябва да заменим една напитка с друга, а да консумираме толкова калории, колкото можем и да изгорим. Глобалните компании за напитки са инвестирали милиони в продукти, съдържащи изкуствени подсладители, в отговор на кризата със затлъстяването в световен мащаб.

Според Световната здравна организация, захарта не трябва да бъде повече от 10% от приема на енергия на ден.