Лекари са посъветвали болниците да се подготвят за 96 милиона случая на коронавирус и 500 000 потенциални смъртни случаи като най-лошия сценарий, съобщава Business Insider, позовавайки се на получени документи.
Документите, получени от изданието, са взети от презентация, направена по време на интернет семинар, организиран от Американската асоциация на болниците.

Д-р Джеймс Лоулър, професор в Медицински център на Университета в Небраска, е споделил серия слайдове с посетителите за своите предположения при оценката на това как епидемията може да засегне болниците и служителите в здравеопазването.

Неговият семинар, озаглавен „Какво трябва да знаят лидерите в здравеопазването: подготовка за COVID-19“, е бил представен на 26 февруари.

Белият дом обмисля въвеждането на извънредно положение в САЩ заради коронавируса

Според изчисленията на Лоулър, 96 милиона могат да се заразят и от тези хора 480 000 могат да умрат.

Документите от неговото представяне също така показват, че експертът очаква вирусът да засегне най-вече възрастните хора: хората на 80 и повече години са с 14% вероятност да починат, ако имат инфекция.

При хора на възраст 70-79 години и 60-69 години прогнозната смъртност е съответно 8% и 3,6%. Д-р Лоулър изчислява, че при хората със сърдечни заболявания шансът да умрат от това заболяване е 1 от 10.

За хора без съществуващи по-рано болести има само един процент да умрат. Д-р Лоулър обяви оценки, за да насърчи болниците да се подготвят за голям брой пациенти, така че всяка институция да може да намали броя на смъртните случаи.

Представител на Nebraska Medicine е съобщил пред Business Insider, че данните, представени от д-р Лоулър, отразяват неговите възгледи и „интерпретират наличните данни“.

„Възможно е прогнозата да се промени, когато се появи повече информация“, добавил е представителят на Nebraska Medicine.

„Уеб семинарът отразява мнението на експертите, които са участвали в него“, се казва в изявление на Американската болнична асоциация.

Д-р Лоулър е бил член на Съвета за национална сигурност при президента Джордж Буш и член на Съвета за национална сигурност при президента Барак Обама.

През последните седмици той помага на американски пациенти, които идват от Китай и от круизния кораб Diamond Princess при лечението от коронавирус.

Превод и редакция: БЛИЦ