Учени от Сингапур установиха нови симптоми на болестта COVID-19, предизвикана от новия коронавирус, които създават погрешна представа, че пациентът е заразен с треска денга, съобщават световните осведомителни агенции.

Резултатите от изследванията на лекари и експерти от няколко местни болници и научни институти бяха публикувани във вестник "Стрейт таймс".

"Пациент постъпва в болница с типични симптоми за треска денга - висока температура и обрив. При него няма проявление на характерните за COVID-19 симптоми - хрема, кашлица, болки в гърдите", отбелязват специалистите. Те признават също, че понякога и лабораторните изследвания "може да покажат неправилно положителни резултати за денга".

Според експертите е изключително важно "да се провежда точна диагностика на коронавируса, тъй като неправилното лечение може да е опасно не само за пациента, но и за околните".

От началото на годината в Сингапур са регистрирани над 3600 случая на тропическата треска.

В съседните страни разпространението на болестта е по-сериозно. В Индонезия например има над 14 700 заболели от денге, 94 души са починали.