317 болнични с причина карантина са постъпили от 2 март до момента в Електронния регистър на НОИ, това заявиха от института, пише „Монитор“.

Колко и дали сред тях има с причина карантина за коронавирус, е въпрос на бъдещи анализи, разясниха още от института. 

Според предоставените данни излиза така, че за 8-те дни от 2 до 10 март 2020 г. всеки ден в института са постъпвали по близо 40 болнични с причина карантина. От института заявиха, че ситуацията с болничните за карантина се следи и анализира ежедневно.

Борисов извънредно: Има още два случая на коронавирус, те са в "Пирогов"
 

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева обяви, че 254 на брой са болничните листове за карантина в цялата страна за периода от 17 февруари до 6 март.

Данните, цитирани от министъра, са предоставени от Националния осигурителен институт. Сачева препоръча на хората, които нямат неотложна нужда от административни услуги на НОИ, да избягват това.

Разбра се кои са заразените с коронавирус в София, жената е в тежко състояние ВИДЕО
 

Междувременно вчера от Националния осигурителен институт призоваха гражданите да посещават института само в краен случай. Това се налага предвид епидемиологичната обстановка в страната, уточниха оттам.

На разположение на гражданите са алтернативните форми за контакт с НОИ, като 70 електронни услуги, Контактен център (0 700 14 802), писма или електронна поща също.

Персоналният идентификационен код (ПИК) на института предоставя удобен и при сегашните обстоятелства особено подходящ начин за ползване на редица услуги.

Борисов с ключова онлайн среща с ЕС на фона на двамата заразени с COVID-19 в София ВИДЕО

Притежатели на ПИК към момента са около 1,5 милиона български граждани, които чрез него и без да посещават офисите на институцията, могат да получат персонални справки, които са свързани с достъп до личните им данни.

По интернет те могат да следят осигурителния си статус и дали работодателят им начислява дължимите осигуровки.

Ако им предстои пенсиониране, потребителите могат да проверят наличната информация за натрупания си осигурителен стаж и доход, както и да изчислят прогнозния размер на пенсията си.

В случай че са останали без работа или са в отпуск по болест или по майчинство, чрез своя ПИК хората могат дистанционно да следят дали им е отпуснато полагащото им се обезщетение и дали същото е изплатено.

Освен това електронно могат да се проследяват и постъпилите данни за издадени болнични листове и кои документи за тяхното изплащане са вече налични в НОИ.