Проучване на учени от Университета на Пенсилвания (САЩ) показва какви условия трябва да бъдат изпълнени, за да може човек да има високи показатели за липса на сърдечно-съдови заболявания - експертите са идентифицирали 7 основни фактора, които влияят на това.

Д-р Йовица Божков: По-опасна е голяма разлика между систолно и диастолно налягане

Изследователите анализирали данни за 74 701 души. Първоначално хората били подложени на анкети с въпроси за общото им здравословно състояние, а след това, в продължение на четири години, редовно преминавали медицински прегледи и провеждали лабораторни изследвания. След това те се наблюдавани още пет години, като внимателно са проследявани всички случаи на сърдечно-съдови заболявания.

Най-полезният зеленчук за сърце и кръвоносни съдове за тези над 40 години

Учени от Съединените щати открили, че само около 19% от участниците в проекта са получили висок резултат. Според учените тези доброволци са имали 79% по-нисък риск от сърдечни заболявания в следващите пет години, отколкото тези, които са получили нисък резултат.

Кои са седемте основни фактори на влияние, които определят доброто здраве на сърцето четете в най-полезния сайт в Zdrave.to.