Съобщенията за това, че критично липсва тоалетна хартия в магазините, започнаха да идват първо от Китай, откъдето се разпространи коронавирусът. След това рафтовете с тоалетна хартия се изпразваха в Европа и САЩ.

Социалните мрежи бяха изпълнени със снимки на гигантски опашки и хора с пълни колички със заветните ролки. Имаше дори видеоклипове, в които купувачите буквално влизаха в битка за хартията.

В същото време мненията на хората бяха разделени. Половината от тях си накупиха големи количества хартия, докато другата половина се възмути и не разбираше защо хората са привлечени толкова от хигиенните артикули, още повече, ако при повечето от тях има и вода в домовете им.

Китайците обаче обясниха защо толкова много от тях се нуждаят от хартия в такива количества и причината изобщо не е свързана с това за което по принцип служи, съобщават световните издания.

Оказва се, че в Китай са я използвали, за да намалят контакта с повърхности на обществени места. Населението е получила тази препоръка от специалисти.

И така, най-евтиният и лесен начин да се защити човек е тоалетната хартия. Всеки в страната я е носил със себе си и преди да докосне дръжка, бутон на асансьора или друг „опасен“ предмет, той откъсвал парче от тоалетната хартия и след съприкосновението, го изхвърлял.

Този метод е дори по-безопасен от ръкавиците за еднократна употреба, защото хората могат да забравят и да докоснат лицата си.

Превод и редакция: БЛИЦ