Важно на прага на Великденския пост! Как да го правим правилно
Най-подходящите храни за пости са ядките, пресните и сушени плодове, маслините, зеленчуците, варивата. Не по-малко предпочитани са пресните салати, спанакът, копривата. Тестените храни са без яйца и мляко, алкохолът се изключва.
Според диетолозите добре подбраното и правилно комбинирано растително меню е по-пълноценна и лесноусвоима храна за организма от месните и млечните продукти. С постите трябва да внимават единствено хората със здравословни проблеми.
„Много хора имат хронични заболявания на храносмилателната система, които не са съвместими с постенето - примерно чревни заболявания, колити, дразнимо дебело черво. При тях постенето не е желателно, защото може да доведе до допълнително дразнене на дебелото черво”, посочва Д-р Радин Цонев – гастроентеролог.
Една от грешките при постенето е липсата на разнообразие, а също така и неправилното захранване след това и обилното хапване по Великден, което силно товари организма.
Проверката из столичните магазини показа ,че с наближаването на постите се увеличава търсенето на растителни храни и биопродукти.
„Боб, маслини и киноа от варивата - това най-много се купува. После са другите продукти - елда, нахут, леща”, обяснява Ивелин Манолски - управител на биомагазин.
Християнските пости са още от времето на пророка Мойсей, който 40 дни постил в пустинята. Същото сторил и Исус Христос. За християните най-значим е Великденският пост, полезен за тялото и за душата.
Постите са не само въздържание от храна. Целта им е и духовното ни израстване. Затова преди Великден максимално трябва да избягваме гнева, обидите, осъждането на другите и да се опитаме да правим повече добри дела. Така ще се подготвим за посрещането на Светлото Христово Възкресение.
Последвайте ни
0 Коментара: