Знаем, че бързите храни са вредни, но ново проучване показва още една причина, защо не трябва да посягаме към тях. Непромокаемите опаковки за пици, хамбургери и други продукти за бързо хранене съдържат съставки, малка част от които са потенциално вредни за здравето, сочат резултатите от изследването, цитирани от Франс прес.
Проучвания с хора навеждат на мисълта, че веществата перфлуороалкил и полифлуороалкил, използвани, за да може опаковъчната хартия и картон да станат непромокаеми, са свързани с проблеми в детското развитие, намаляване на плодовитостта, увеличения риск от рак и заболявания на щитовидната жлеза.

Предишни изследвания показаха, че тези вещества могат да попаднат в храни, поставени в подобни опаковки.

 ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ВАЖНИ И ЦЕННИ СЪВЕТИ САМО В НАЙ-ПОЛЕЗНИЯ ЗДРАВЕН САЙТ ZDRAVE.TO

Сега са тествани над 400 проби от опаковки от 27 вериги ресторанти за бързо хранене в САЩ. Оказало се, че в близо половината от хартиените опаковки и 20 на сто от картонените има отличителен маркер за флуорирани вещества, използвани, за да може мокети да не се зацапват с петна, тигани и тенджери да са с незалепващо покритие и дрехи да станат непромокаеми.

"Изследвания свързаха тези продукти с редица здравни проблеми и затова е обезпокоително, че много хора са изложени на потециален риск", заяви един от авторите на изследването Лоръл Шейдър от института Сайлънт спринг в Масачузетс.

Резултатите от изследването са публикувани в Environmental Science and Technology Letters.

Припомняме, че преди време се появи и СПИСЪК с най-вредните храни и напитки в България.