В последните години все по-често се говори са хранителните алергии. Те представляват необичайна и свръхчувствителна реакция на организма към храна.

Могат да доведат до изтръпване на устата, оток на устните, езика, лицето или гърлото, обриви. 

Ето кои храни могат да предизвикат алергия:

Пшеница

Пшеницата съдържа глутен, който при някои хора може да причини алергични реакции. Най-честите оплаквания са: хронична умора, сърбежи и дразнимост на кожата, обриви, синдром на раздразненото черво, кожни обриви.

Не всички реакции към пшеница са еднакви. По-сериозно е автоимунното заболяване цьолиакия, при което човешкият организма показва непоносимост към храни с глутен. С течение на времето то може да доведе до увреждане на стомашно-чревния тракт, но може да бъде ефективно лекувано чрез безглутенова диета.

Кои са останалите храни, които предизвикват алергия научете на Zdrave.to