Сръбският президент Александър Вучич е заявил, че коронавирусът е демонстрирал липсата на европейска солидарност в борбата срещу пандемията, тъй като в трудните времена се е появила забрана за износ на лекарства и оборудване от Европейския съюз, за което наскоро съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Държавният глава проведе в неделя вечер срещи с ръководството на националния кризисен щаб и сръбския патриарх Ириней, след което се обърна към обществеността и обяви извънредно положение.

"Няма да правя политически изводи сега, но ние разбрахме, че не съществува международна или европейска солидарност, всичко това бяха приказки на хартия", заявил е Вучич в ефира на сръбската телевизия.

Според него забраната за износ на медикаменти и медицинско оборудване от ЕС е съобщена от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Само Китай може да ни помогне в тази ситуация и аз написах писмо до президента Си Дзинпин, в което помолих за помощ и го нарекох брат", отбелязва Вучич.

Той е уточнил, че Сърбия е поискала помощ от медикаменти, поръчала е 5 милиона защитни маски от Китай и е заявила желанието си да им бъдат изпратени лекари.

"Когато те (ЕС) се нуждаеха от сръбски пари, тогава поискаха да се променят търговските условия, така че европейските фирми да получават договори. Когато дойде бедата и стана трудно, тогава и сръбските пари не помагат. Много им благодаря за това, повярвайте ми, ще намеря начин да им се "отблагодаря", подчертал е президентът на Сърбия.

Сръбското министерство на здравеопазването съобщи, че до неделя вечерта 48 души са заразени с коронавирус в страната.