Австрия обяви големи ограничения на движението на публични места. Правителството призова австрийските граждани да се самоизолират, а също така забрани събирането на едно място на повече от пет души. Също така още повече ограничи пресичането на границата, информира "Ройтерс".

Новите мерки за ограничаване на движението ще влязат в сила в понеделник, докато на ресторантите е наредено да затворят от вторник, когато новите рестрикции за пускане в страната също ще влязат в сила, обяви говорител на правителството.

"Австрийците са призовани да се самоизолират", съобщиха от правителството на канцлера Себастиан Курц.

"Това означава само социални контакти с хора, с които живеете", се допълва в съобщението.

Хората трябва да напускат домовете си само за работа, която не може да бъде отлагана, за купуване на необходимите хранителни провизии и за подпомагане на други, подчертаха управляващите.

Събирането на повече от 5 души ще бъде позволено само за дейности, свързани с борбата с коронавируса.

Курц коментира пред австрийската медия APA, че хората, които искат да излязат отвън, могат да го направят, но само сами или с хора, с които живеят. Той добави, че на местата за забавление ще има служители на полицията, които няма да позволяват струпване на големи групи.

В страната има 800 случая на коронавирус и един починал.

Австрия наложи ограничителни мерки за граждани от Великобритания, Холандия, Русия, Украйна, Швейцария и Италия.

Австрийското правителство отпусна 4 милиарда евро незабавна помощ за икономиката.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 152 00 потвърдени случая, а починалите са повече от 5700. Регистрирани са случаи в 141 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 156 000 случая и над 5800 починали.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".