Любителите на черния шоколад със сигурност ще се зарадват да научат, че той е полезен срещу високо кръвно налягане и съответно за намаляване на риска от инфаркт, пише Мениджър Нюз, позовавайки се на американско изследване.

Черният шоколад е богат на вещества, известни като флаваноли, които допринасят за понижаване на високото кръвно налягане - известен рисков фактор за сърдечносъдови заболявания. Флаваноли съдържат и някои плодове, сред които ябълки, круши, грозде и боровинки.

В проучването, обхванало над 14 000 души, изследователите от университета Уолдън в Минеаполис, САЩ, са потърсили връзка между консумацията на черен шоколад и пониженото кръвно налягане.

И това е интересно: Топ 5 на храните, които не трябва да подгряваме - четете тази и още полезни новини на zdrave.to

За целите му участниците са били разделени на три групи, които консумирали различни количества- едно или две блокчета, три или четири блокчета и над четири блокчета черен шоколад седмично.

Специалистите са отчели "съществено понижение" на кръвното налягане сред всички изследвани лица, консумирали най-много черен шоколад.

Скорошно австралийско проучване - анализ на 15 предишни изследвания, също установи, че черният шоколад понижава високото кръвно налягане.