"Деформация на малките стави се лекува с комплексна физиотерапия." Това твърди в коментар за в. “Доктор” в отговор на читателски въпроси д-р Захари Михайлов -  специалист по физиотерапия и рехабилитация.

Нека припомним, че д-р Михайлов, наш редовен събеседник от години, създаде оздравителна програма за безлекарствено лечение на опорно-двигателния апарат - комплекс от древна източна медицина и съвременна физиотерапия с нова апаратура. 

- Д-р Михайлов, ние периодично с вас обсъждаме методите, които прилагате при различни болести на опорно-двигателния апарат. Този път ви потърсих по молба на читатели с деформация на малките стави. Сериозно ли е това състояние?

- Разбира се, че е сериозно, тъй като това състояние се дължи на комбинация от артритни изменения и артроза на костите на ръцете. Това е процес, не се случва изведнъж, но впоследствие почти винаги се получават тежки деформации със силно изразена оточност, зачервяване и много силни болки в ставите. Дето се казва, хората не могат да извършват обичайните си дейности, свързани с ежедневния живот. Стига се дотам, че те трудно закопчават копчетата на дрехите, някои не могат да удържат лъжицата или вилицата в ръката си; а какво остава да се наведат и да завържат връзките на обувките си - още по-голяма болка и мъка изпитват. 

Цялото интервю, четете в zdrave.to