Учени от Индийския технологичен институт в Бомбай са били изненадани от степента на оцеляване на коронавирусните частици. Те са публикували своето изследване в списанието Physics of Fluids.

Според данните на специалистите, вирусът може да съхрани активността си на различни повърхности в продължение на няколко дни.

Учените отбелязват, че за няколко минути 99,9 процента от течността от дихателните секрети се изпаряват при процеса, но благодарение на образувалия се микроскопичен филм от останалата 0,01% влага частиците на коронавируса могат да оцелеят.

С известни усилия този филм се прилепва към повърхността и забавя процеса на пълно изпаряване на влагата.

Освен това, самият филм изчезва с различна скорост, в зависимост от повърхностния материал. Например на неръждаеми и медни повърхности коронавирусът живее от 24 до 16 часа. Но върху полипропилен патогенът може да оцелее в продължение на 150 часа, заявяват авторите на изследването. А малки частици влага, съдържащи патогена, се съхраняват върху стъклото за повече от 80 часа.

Всички тези изводи са получени от експерименти, проведени при строги лабораторни условия. Следователно, в реалния живот заразността на различни повърхности може да бъде значително по-кратка.

Всичко това зависи също и от температурата на въздуха и вентилацията на помещенията - двата фактора допринасят за ускоряване на процеса на изпаряване.

Изследователите отбелязват, че техният анализ подчертава необходимостта от редовно и цялостно почистване на повърхностите, за да се предотврати разпространението на коронавирусната инфекция.

По-рано учени от Медицинския университет в Киото установиха, че коронавирусът може да остане активен върху кожата средно девет часа, което е около пет пъти по-дълго от сезонния грип. Върху други повърхности, като метал и пластмаса, може да остане до няколко дни.

Превод и редакция: БЛИЦ