Всеки е чувал, че с лечение и капки хремата минава за седмица, а без лечение за 7-10 дни. Обикновено имунната ни система няма нужда от допълнителна помощ, за да се справи с нея, пише noviteroditeli.bg.

И въпреки всичко, от с първата кихавица или поява на воднист сопол, опитваме да приложим върху себе си целия арсенал от лекарства от аптеката. От страх.

Вместо това е добре да си зададем правилните 3 въпроса:

Как мога да предпазя себе си и детето?

Обичайно ноздрите филтрират, овлажняват и затоплят въздуха, като по този начин пазят организма от външни агресори – замърсявания, прах, полени, вируси.
За да вършат обаче качествено работата си, външният въздух не бива да е много студен.

И това е интересно: Мъчи ли ви настинка? Ето 4 безотказни руски рецепти с... водка! - четете тази и още полезни новини на zdrave.to

Ето защо е добре, когато навън температурите са под нулата, да покриете носа с шал и така да дишате. Така донякъде ще се предпазите на само от студа, но и от инфекции, които се предават с кихане и кашлица.

Не затопляйте прекомерно и стаите. Идеалната температура в помещението е 19-20 градуса.

Парното пресушава лигавиците на носа и на гърлото и ги прави податливи на инфекции. А голямата разлика в температура навън и в дома ги прави по-чувствителни към всякакви микроби.

Обикновена хрема ли е или грип?

И без особени медицински познания може да направите разлика. При хрема няма други оплакания. Докато, ако е грип, обикновено човек е като пребит – няма сили да стане от леглото, мускулите и ставите го болят, температурата се качва и над 39 градуса.

Трябва ли да понижаваме температурата?

Качването на градусите не винаги е сигнал, че инфекцията е тежка, а напротив. Вдигането на температура е защитен механизъм на организма, който се опитва да се пребори с инфекцията.

И затова докато тя е около и до 38,5 градуса, лекарите не съветват да правим опити да я понижим.

17-годишно момиче си мислеше, че се е простудило, а умря за броени часове

Няма смисъл също така да се правят опити за изпотяване, като се увиваме в одеяла. Напротив - болният трябва да е с проветриви и леки дрехи. Когато лежи или е в стаята, естествено.

Как заразата да не стигне до бронхите?

1.  Високи дози витамин С могат да намалят продължителността и силата на хремата. Човек може да взема до 3000 мг витамин С на ден. И постепенно да намали дозата, когато се почувства по-комфортно. По-добре е таблетките да са разтворими, за да се щади стомахът.

2. Витамин D е също толкова важен за имунната защита. Затова е добре в менюто да се включат някои богати на витамин D храни: мазни риби, зехтин и растителни масла. Консултирайте се с вашия лекар за правилната доза, ако искате да го вземате на капки.

3. Цинкът стимулира белите кръвни клетки, и с това намалява възможността за размножение на вирусите. И се препоръчва от много от американските лекари при епидемия от грипен вирус H1N1.

Проучвания сочат, че допълнителният прием на цинк намалява броя на инфекциите, от които боледуват деца и възрастни през зимата.
Могат да се приемат до 25 мг на ден, за да се ускори излекуването на хремата. Приемът на цинк обаче не бива да продължава повече от 2 месеца.

4. Сироп от черен бъз обезсилва вирусите и помага за по-бързото ликвидиране на хремата.