Има няколко подправки, които стимулират мозъчната дейност и подобряват паметта. Освен това народните средства ще донесат и допълнителни ползи за нашето здраве. Вижте подправките, които ще подобрят паметта ви:

Розмарин

В билката се съдържа карнозна киселина, която предпазва мозъчната тъкан от болестта на Алцхаймер , както и от инсулт. Освен това ароматната билка и подправка подобрява функционирането на мозъчните клетки и ги предпазва от увреждане.

 

розмарин
Thinkstock/Getty Images

И това е интересно: Дори не подозирате какво ще направи тази подправка с кожата ви - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

Риган

Тази подправка успява да неутрализира свободните радикали, а съединенията в ригана подобряват нивото на концентрация и намаляват усещането за тревожност.

Мащерка

Летливите масла, които се съдържат в нея, увеличават нивото на омега -3 мастни киселини и докозахексаенова киселина . От своя страна пък омега-3 мастните киселини подобряват паметта, а докозахексаенова киселина осигурява нормалната функция на мозъчните клетки.

И това е интересно: Откриха най-добрия заместител на солта  - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

Босилек

Той намалява мозъчното увреждане, както и хормоните на стреса, подобрява концентрацията и паметта, сочат различни проучвания. Босилекът е билка,която е богата на антиоксиданти и камфор.

 

босилек
Thinkstock/Getty Images

 

Карамфил

Действа като стимулант на паметта и има антиоксидантно, обезболяващо и антисептично свойство. Маслото от карамфил облекчава стреса и стимулира мозъчната дейност.

Куркума

Куркуминът, който се съдържа в подправката, намалява плаките в мозъка, които са свързани с болестта но Алцхаймер, и по този начин редуцира риска от болестта. Освен това куркумата предпазва мозъка от увреждане и подобрява паметта.

 

куркума

 

Източник: Дарик