В рецептата на съвременния кетчуп не е останало почти нищо от неговия китайски прародител. Днес основната му съставка е доматеното пюре. В домати има сравнително много (3,5%) свободни захари и малко фибри, така че тези, които следят за теглото си, не бива да се увличат много по кетчупа. 

В доматите има много витамин С, бетакаротин и калий, но има малко други витамини и микроелементи. Затова пък Дод Домат лидира пред всички други продукти по съдържание на ликопен - вещество от групата на природните каротиноидни пигменти, проявяващи антиоксидантна активност. Ликопенът се изследва интензивно днес. Оказва се, че той защитава лигавиците, предотвратява възрастовите промени в простатната жлеза и участва в противоракова защита на тялото.

За съжаление обаче, свойствата на кетчуп не се ограничават само до свойствата на доматите. В крайна сметка този сос съдържа значително количество сол, оцет и подправки, което автоматично изключва кетчупа от списъка на диетичните продукти. Освен това в кетчуп има много захар, понякога количеството му достига 1 чаена лъжичка на 1 супена лъжица сос.

Кои са останалите вредни съставки в кетчупа, за кого е забранен той и как да си го приготвим у дома - вкусен и диетичен четете в Zdrave.to