Въпреки, че има стотици синтетични тоници и формули за растежа на косата на разположение в магазините, естествените средства са най-добрите. Тези синтетични продукти, могат да гарантират растежа на косата в продължение на определен период от време, но използването на тези продукти не се препоръчва в дългосрочен план.
Така че, ето няколко естествени средства:

Маска със зехтин и яйца 

Този богата на протеини маска за коса е много ефективна за по-бърз растеж. Просто разбивате 2 яйца в купа, добавяте 2 супени лъжици зехтин и 3 супени лъжици вода и се смесват добре. Поставете големи количества от тази смес и търкайте по цялата дължина на косата по скалпа и изплакнете след 1 час.

Масло от розмарин 

Розмариновото масло е ефективен тоник за растежа на косата, защото го ускорява и подобрява циркулацията на кръвта в кожата на главата, която е от съществено значение за растежа на косата.

Смесете 3 супени лъжици изсушени и смачкани листа от розмарин в 300 мл топла вода. Започнете да масажирате краищата на косата с водата до скалпа и я изплакнете след няколко минути.

Маска за коса от банани 

Помага за поддържането на здравината на косата, намалява загубата на коса и стимулира растежа. Маслата проникват дълбоко в кожата на главата и спомага за укрепване на корените на косата.

Тази домашна маска съдържа витамини (E, K, C, B1, B2 и B6) и минерали (фосфор, калий, магнезий и желязо), които помагат за подхранване на косата.
Необходими продукти:
1 банан
1 яйчен жълтък
1/2 чаена чаша тъмна бира
1 супена лъжица органичен мед
 Начин на приготвяне: 
Обелете банана, нарежете го и го изсипете в блендер. Към него добавете меда, жълтъка и бирата. Разбийте добре съставките до получаване на хомогенна смес.

Начин на приложение:
Нанесете маската върху косата, като започнете от върха и достигнете до краищата. Отгоре покрийте с найлоново фолио, за да гарантирате уплътнение и да запазите топлината в съответната област. Оставете маската да подейства за 1-2 часа, след което я отмийте старателно с шампоан и топла вода. Повтаряйте процедурата един път в седмицата.