Представете си, че любимата ви храна всъщност не е онова, за което бива представяна. Названието на много хранителни продукти се оказва лъжливо, тъй като те нямат нищо общо с онова, с което ги свързваме. Звучи странно, но е факт.

Ще ви покажем някои изненадващи храни, които погрешно наричаме с имена, които не отговарят на хранителната им същност. Някои названия са им дадени по чисто търговски причини, други сме свикнали от столетия да наричаме по определен начин.

Невинаги се оказва, че тези храни са вредни, но има и подобни случаи. Когато избираме даден продукт трябва да се ръководим от описанието на състава му повече, отколкото на наименованието му.

Защо това е така и кои са храните, чиито имена не отговарят на реалността, вижте в следващите редове.

Фъстъци

Свикнали сме да причисляваме фъстъците към ядките, но те съвсем не са такива. Всъщност фъстъците са бобови растения и са част от семейството на боба, граха, лещата, нахута.

Бял шоколад

Въпреки че в името му присъства думата шоколад, той съвсем не е такъв. В неговия състав влиза какаово масло, заради което сме свикнали да го наричаме така. Какаовото масло е фабрично извлечено и отделено от какаовите зърна. Превърнато е в пудра и е смесено с други, далеч не полезни съставки, за да се получи така нареченият бял шоколад.

Кленов сироп

В магазините по цял свят се продават предимно евтини вариации на истинския кленов сироп с добавени аромати и есенции. Четете внимателно етикетите преди да купувате, ако искате натурален кленов сироп с всичките му ползи за здравето.

Сирене на квадратни слайсове 

Въпреки че в известен смисъл имат вкус на сирене, тези така наречени сирена са имитиращ продукт.

Рулца от раци 

По същество рулцата от раци почти нямат месо от раци в състава си. Те представляват смляна паста от малко количество месо от раци, риба, нишесте и стабилизатори. В тях се среща и глутен.

Соево и бадемово мляко 

Тези алтернативни млека всъщност не са млека. Бадемовото мляко се прави чрез накисване на бадеми във вода, смилането им и прецеждането им през ситен гевгир. По този начин се извлича течност, наситена с техните хранителни вещества. Соевото мляко се прави по подобен начин, само че от соеви зърна. Въпреки това тези така наречени млека могат да бъдат добра алтернатива за хора, които страдат от някаква форма на нетолерантност към млечни продукти или алергия към млечния протеин. 

Мед 

За съжаление в магазинната мрежа рядко може да се открие напълно натурален мед. Обикновено този продукт бива смесван с глюкозо-фруктозен сироп, царевичен сироп и други  подобрители.

Зехтин 

Голяма част от зехтина в магазините всъщност не е чист зехтин. Той е примесен с други течни масла като лешниково масло, рапично олио или представлява дериват на маслиновото масло, получен след пресоването му и извлечен от маслинените костилки и ципи. След това на етикета отново пише зехтин, заради което е необходимо внимателно да четете етикета със състава.