Марулята е смятана за идеалната храна за сваляне на килограми, но тя е повече от това, защото е много полезна и за здравето. Една от разновидностите на марулята е лоло росо (червената къдрава салата), която в последно време става популярна и у нас.

Предлагаме ви десет любопитни факта за салатата.

1. Смята се, че древните египтяни са първите, които култивират лоло росо. Египтяните смятали растението за афродизиак. Те използвали белия му сок и листата в отвара с говеждо месо, тамян и хвойна като лекарство срещу стомашни болки.

2. Лоло росо идва от Италия, тя се отглежда главно като допълнителна маруля, която се смесва с други сортове марули с различна текстура и аромат.

3. Лоло росо расте в хладни сезони и изисква плодородна почва, топли дни и студени нощи.

4. Когато се бере, листата на лоло росо трябва да бъдат дълги поне 8 см и да имат цял външен слой, който да се отстрани за стимулиране на растежа.

5. През 1999 г. учени от университета в Глазгоу установиха, че лоло росо съдържа сто пъти повече антиоксиданти от обикновената маруля.6. Тя също така съдържа антиоксиданта кверцетин, който помага за предотвратяването на астма и алергии.

7. Лоло росо намалява риска от сърдечни заболявания, а листата на салатата добавят удивителен вкус, за разлика от други червени листни зеленчуци.

8. Горчивината на лоло росо може да бъде неутрализирана чрез комбинирането й с бекон, сметана, тиква. Салатата може да бъде подсладена със свежи цитрусови нотки и сладки плодове за торта, като ябълки и боровинки.

Други допълнителни съставки могат да бъдат копър, босилек, трюфели, чесън, изсушени билки и крутони.

И това е интересно: Учените: Зеленият чай намалява вредата от фаст фууд храните  - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

9. Лоло росо расте през цялата година.

10. Винаги мийте лоло росо и всякакви видове марули под студена вода, за да се насладите максимално на вкуса й. Избягвайте да я поставяте под топла вода, за да запазите хрупкавата й текстура.

Не прекалявайте с подправките, за да не увехне. Винаги я сервирайте охладена или на стайна температура, за да запазите хрупкавостта за дълго време.

Източник: Profit.bg.