Високата смъртност е резултат на неспазването на мерките, не ходенето веднага на лекар, а и при нас мерките са най-меките. Това каза пред БНР имунологът академик Богдан Петрунов.

„Така обаче е и в целия свят, но за нас това е тревожно, няма съмнение. Приемам да се носят маски и в закрити помещения, така е в цяла Европа, ние още продължаваме да не спазваме мерките, дори в градския транспорт - единствено в метрото се спазва добре, в другите превозни средства 50 на сто се спазват мерките“, каза имунологът.

Информацията, че вирусът издържал 28 дни върху повърхности, акад. Петрунов коментира: „Да, ако има подходящи климатични условия – без вятър, влажност, температура, атмосферно налягане, може до 17 дни да се задържи. Това е много сериозен проблем. Затова не трябва да се пипа непрекъснато каквото и да е и да се мием често“.

Няма категорични съобщения, че при повторно заразяване инфекцията протича по-тежко, посочи още специалистът и обясни:
„При едновременно заразяване с грип и коронавирус, ще бъде трудно лечението и да се реши какво да е това лечение. Затова ще е важно тестването. 

Ние срещу коронавируса нямаме категорично лечение, ремдесивирът - да , но още са противоречиви съобщения за неговия ефект, той не е и лекарства за коронавирус".

Акад. Петрунов сподели, че винаги си поставя противогрипна ваксина.

Той заяви категорично, че трябва да засилваме имунната си система, когато сме здрави, защото ако започнем да пием имуностимуланти, когато вече сме болни, самият коронавирус протича с особено активиране на имунната система и тогава не е добре.

"Така че това, което трябва да правим, е когато сме здрави, да пием - витамин Д, витамин С, това е мелатонин, селен, цинк, те са мощни антиоксиданти, засилват борбата срещу агресивните кислородни молекули, които са токсични. 

Това са му давали на Тръмп и в комбинация с ремдесивир и с изкуствено създадени в лаборатория антитела, които са насочени към вируса – това е бъдещето на цялото лечение на коронавируса“.

Имуностимулаторите от бактериален характер, а не от растителен, имат най-добър ефект, защото засилват нашия естествен имунитет – който природата ни е дала“, подчерта акад. Петрунов.