Ако имате косопад и партньорът вече не ви привлича в сексуален план, тогава вероятно сте една от многобройните жертви на дългия COVID. Това установява ново проучване на Университета в Бирмингам.  

"Това изследване потвърждава, че това, което пациентите са съобщили на медиците като симптомите на Long Covid, те са изключително широки и не могат да бъдат напълно отчетени заради  други рискови фактори около начина на живот или хронични състояния", казва един от авторите д-р Шамил Харун, асоцииран клиничен професор по обществено здраве в университета в Бирмингам, цитиран от сайта interestingengineering.com. 

За да стигнат до заключенията си, изследователите анализират електронни здравни досиета на 2,4 милиона души в Обединеното кралство между януари 2020 г. и април 2021 г.

Учените са открили широк спектър от симптоми – задух, болка в гърдите, треска, амнезия, заболяване на червата, еректилна дисфункция, халюцинации, косопад и подуване на крайниците.

Учените също така определят кои групи са изложени на по-голям риск от развитие на дълготраен COVID – жени, младежи и цветнокожи.

Изследователите се надяват, че откритието ще помогне на лекарите да включат тези нови данни за усложненията, причинени от продължителна коронавирусна инфекция, в своите терапии.