Днес е откриването и възстановяваме дейността на детските градини и ясли. Издавам заповед за възстановяването на дейността им, считано от 22 май тази година. Това ще стане при строго спазване на санитарнохигиенните изисквания, противоепидемичните мерки и осигуряване на безопасна среда за децата. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на брифинг в Министерски съвет. "Предвиден е текст, с който се възлагат на кметовете на общини да създадат необходимата организация по откриването им, независимо от спецификите на всяка община", допълни Ананиев. 

"Отчитайки ситуацията, предлагаме да не се изисква бележка за манипулациите на детето. Ще има постоянно медицинско наблюдение, ще се измерва температурата на всяко дете с нормален живачен термометър. 

Родителите ще декларират, че са запознати с всички мерки и доброволно са пожелали тяхното дете да постъпи в детската градина или ясла. Предвидени са мерки за спазване на социална дистанция, така че да не се допусне заразяване от по-близко разстояние, ако има такова дете", обясни още здравният министър.  

Министър Вълчев допълни, че е много важно да се апелира към родителите, ако имат възможност, децата им да си останат вкъщи. 

"Не препоръчваме на родителите, ако имат друга възможност, да ги пуснат на ясла или детска градина. 38% от родителите са готови веднага да пуснат децата, но има хора, които чакат нашия апел. Това е нашият апел", каза министърът на образованието. 

"Очакваме да отворят малко детски градини - предимно частни. По-голямата част ще отворят другата седмица, което ще се случи след допитване до всеки един родител. Очакваме групите да са с посещаемост от 10-11 деца. В София се очакват около 18 деца в група, като традиционно след 1-ви юни броят им намалява", заяви още Вълчев. 

Той обясни, че е взето решение да няма максимално ограничение, за да не се стига до друг режим. "Хубаво е децата да прекарват по-голямата част от времето навън. Не може да има дистанция между групите вътре. Ще се предприемат мерки за спазване на дистанция между учителите, между родителите, но не и между групите от деца и учителите. Преподавателите ще имат маски и шлемове. Всяка седмица до последния работен ден детските градини ще трябва да установят комуникация с родителите, за да се определят организационни условия", заключи той. 

"Ако има болно дете, детската градина се поставя под карантина за 14 дни, дезинфекцира се. Нямаме притеснения за децата, колкото за персонала", допълни д-р Кунчев. 

Здравният министър посочи, че ще бъде тестван персонала на детските градини и яслите, за да се проследи тенденцията на заболеваемостта на вируса. 

Ген. Мутафчийски разкри защо засега ще се отворят само детските градини и яслите, а училищата ще останат затворени. "Последните съобщения Франция споменава за затворени 7 училища, в които има 70 заразени ученици, но за детски градини и ясли, все още няма съобщения", обясни началникът на Националният оперативен щаб за борба с коронавируса у нас. 

Вълчев обясни, че хронично болните деца могат да се върнат на ясла или детска градина, но на отговорността на родителите. 

"Не може да сме убедени, че няма да влезе дете със симптоми на коронавирус. Нека родителите мерят температурите им всяка сутрин. Още по-препоръчително е да не пускат децата на детска градина, ако имат възрастни хора в семейството си", категоричен е той. 

"ВМА се включи успешно в лечението на заразените. Декларираме, че ще лекуваме и по-нататък, но имаме известни предписания за военните контингенти и трябва да намерим умерен баланс коя част ще бъде за граждани и коя за контингента", заяви ген. Венцислав Мутафчийски. 

Вълчев обясни, че обучението в електронна среда е помогнало за спазване на мерките за карантината, тъй като децата са били ангажирани. Той обяви, че най-вероятно това ще продължи и след 1-ви юни. ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!