На пръв поглед броят на заразените медицински лица изглежда немалък, но като погледнем цялата картина, това е съпоставимо с другите страни. Средният процент е 13%, а ние сме под него. Това заяви д-р Ангел Кунчев от Националния оперативен щаб по време на редовния брифинг тази сутрин в 8 часа. 

"Когато работиш интензивно, няма как да не се създава риск за заразяване, дори при твърдо спазване на правилата. Дори да се спазват всички условия, вие можете да предотвратите 30% от вирусните инфекции, а останалите 70% не", обясни той.  

"На среща в петък с шефовете на болници стигнахме до решението да оставим 7-8 болници в София, които да работят основно със заразени от коронавирус и останалите да бъдат освободени, а не да лекуват по 1-2 болни от коронавирус, за да имат възможност интензивно да работят с другите пациенти. Призовавам хората, които са отлагали планови операции и търсене на медицинска помощ, вече да не се притесняват и да отидат на лекар", каза експертът.

Той допълни, че във всички големи болници пациентите с К-19 вече са в отделни сгради, а в останали отделения има възможност за извършване на всякакви прегледи и медицински процедури без да има опасност за хората да се заразят с коронавирус.   

"Имаше известни вълнения в прилагането на мерките. Ние продължаваме да даваме указания какво да се прави. Понякога се предприемат мерки Масовото затваряне, например на квартали, не винаги е приемливо. Вирусът продължава да циркулира в затворения квартал. По-добре е да се работи на фамилия, район, къща, за да се избегнат много неприятности", допълни д-р Кунчев.

Последни данни за коронавируса у нас към 8 часа на 19 май БЛИЦ TV

Той се обърна и към хората, които разпространяват конспиративни теории в социалните мрежи.  

"Огромната част от българите разбраха сериозността на проблема и реагираха точно. Да бъдем в трите най-успешни страни в Европа е огромно постижение. Следя много внимателно всичко, което се случва, особено в социалните мрежи.

Не разбирам хора, които при 4 милиона заразени страни, с множество починали в доста по-развити страни от нас, да твърдят, че няма зараза. Както и тези, които коментират, че ще бъдат чипирани. Ако не беше смехотворно, щеше да е много сериозно", каза д-р Кунчев. 

Той добави също така, че не е нормално и да се протестира срещу несъществуваща ваксина. 

"Ваксина в света още няма и не разбирам защо протестират срещу нея", заяви експертът. 

"Надявам се до края на месеца да премахнем граничния контрол между България, Румъния, Гърция и Сърбия. Ние да започнем регионално и по някое време през юни това да стане решение на ЕС и да се завърти наново колелото на икономиката. Днес в 10:30 ще се проведе среща на министрите, които имат отношение в тази сфера. Ще се обсъдят стъпките за отварянето на детски градини и ясли и на какви условия ще отговарят, за да стартира и този процес", заключи д-р Кунчев.  

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!