Премиерът Бойко Борисов, заедно с ген. Венцислав Мутафчийски посетиха Националния център по заразни и паразитни болести, оглавяван от проф. Тодор Кантарджиев.

Там проф. Кантарджиев ги посрещна и им показа запасите от хлорохин. Той коментира, че фирмата "Бул Био" имат възможност за дистрибуция и лекарството още днес ще започне да бъде разнасяно из страната. 
 

"Всички лекарства са в норма, продуктът е осигурен за употреба в страната. Лицензирано е през Министерство на здравеопазването. За София започват още днес доставките", каза шефът на "Бул Био".

"Днес трябва да ги разкарате през цялата страна", категоричен бе Борисов.

Ген. Мутафчийски от своя страна коментира: „Това е успех. И поради това, че не се вижда ясен хоризонт на приключване на тази пандемия, това ни дава възможност за още по-голяма самостоятелност в страната, за да се справим с този проблем. Както и със защитните облекла и всички останали неща, които се направиха“.

На докторите в страната ще бъдат дадени и точни указания как точно да използват продукта.

„Има разработени протоколи за използване на лекарството“, отбеляза ген. Мутафчийски.

Премиерът влезе и в склада, където стана ясно, че една опаковка е от 100 г и стига за лечение на 10 пациенти. "Тези са за около 2500 пациенти. Останалите са дарения към Министерство на здравеопазването", каза му шефът на "Бул Био".

На въпрос на Борисов колко пациента общо може да се излекуват с произведените запаси плюс даренията, той му отговори, че повече от 20 хил. пациенти могат да бъдат лекувани.