Испанското правителство забрани всички придвижвания на гражданите, които не са крайно необходими.

Жителите ще могат да ходят на работа и за покупки, но това изчерпва основните изключения.

Тези решения прие правителството на извънредно заседание, предадоха вестниците "Ел паис", "Ел мундо", и "Ла вангуардия", както и телевизия "Кадена сер".

Това става в деня след като премиерът Педро Санчес обяви, че извънредно положение ще бъде въведено в страната, първата голяма европейска, поискала тази мярка, за да се справи с хилядите случаи на коронавирус от последните дни.

Предстои новите правила на блокадата да бъдат потвърдени в обръщение на кабинета и обнародвани в испанския държавен вестник, предават световните агенции. 

Заразените вече са над 5500, смъртните случаи - 136, и така Испания е втората най-засегната европейска страна след Италия, която преди няколко дни стана и първата, поставена под цялостна блокада.

Над 3000 от заболелите са в Мадрид, където местните власти вече наредиха редица други обекти да бъдат затворени. Повече за заразените в други части на света четете тук.

Според решението на правителството властите ще могат да претърсват вещите, автомобилите и друго имущество на гражданите, за да се уверят, че те спазват наложените забрани за придвижване. Новите разпоредби ще са в сили от понеделник.

С днешните уточнения какво съдържа извънредното положение се потвърждава, че всички структури за сигурност в страната временно ще са на подчинение на Министерството за външните работи.

Това се отнася дори за специфичните полицейски сили на Каталуня и Страната на баските, "Мосос д'ескуадра" и "Ерцайнца".

Кога може да се излиза

Още няколко изключения - освен работата и купуването на храни - са:

- посещения в болница;

- набавяне на лекарства;

- прибиране на гражданите на обичайния им адрес;

- оказване на помощ на възрастни, деца и хора, изискващи специфични грижи;

- посещения в банки и други финансови учреждения;

- всяко друго извънредно обстоятелство.