Коронавирус в една от големите болници. Здравните власти разследват вътрешната инфекция в „Свети Иван Рилски”. 13 са вече заразените медици в болницата. Новооткритата положителна проба е на медицинска сестра от отделението по неврохирургия.

„Тя се е върнала след 10-дневен отпуск. Към момента няма никакви симптоми, не е била в контакт с пациенти”, обясни Моника Николова, пиар на болницата.

По-голямата част от заразените медици са в клиниката по хематология. От болницата подозират, че болестта е дошла от първия установен пациент с COVID-19 в същото отделение.

„Никога не може да бъдем на 100 % сигурни, но, според нас, по-скоро е дошъл заразен, тъй като всичко съвпада с един инкубационен период. Състоянието му е тежко за съжаление, той е интубиран”, заяви Николова.

„Не винаги първият доказан пациент е пациент нула. Не забравяйте, че там бяха диагностицирани 11 души персонал , които също са били в контакт с пациента”, заяви  директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев.

В „ Св. Иван Рилски” отделенията по гастроентерология и хематология, които са под карантина, се очаква в понеделник да се върнат към обичайния  си работен  ритъм.

„Грешна теза е да се каже, че клиниката по хематология е затворена към момента, там се лекуват пациенти, които преминават през строг алгоритъм за лечение, тяхното лечение не може да бъде спряно”, обясни д-р Пенчев.

Властите са категорични, че заплахата от зараза не трябва да се подценява.

„Има една неоспорима истина - с тестове, без тестове, с бързи, без бързи, трябва да се спазват правилата за работа.


Прави ли ви впечатление, че това не се случва в отделения, където се лекува COVID, където е пълно с пациенти с вируса, а се случва в други отделения, защо се случва това, защото колегите подценяват заплахата”, коментира главният здравен инспектор доц. д-р  Ангел Кунчев.