"Най-вече по повод заболяването на жената. Тя е дошла сама, постъпила е на собствен ход, така да се каже, следобед. Почуствала се много зле, колабирала е на входа на "Пирогов".

Установява се, че тя е с тежка пневмония, вирусна. Взета бе проба. Много бързо се случват нещата в София. Пробата бе доставена в Центъра за заразни болести. Даден бе положителен резултат."

Това каза д-р Ангел Кунчев в ефира на bTV по повод заразената с коронавиус жена в столицата.

"Изследвахме нейния съпруг. Той също се оказа положителен. Намерихме нейните контакти. Те са хоспитализирани. Жената е контактувала много и с медицински лица. Затова са тия 89 проби", допълни Кунчев.  

По думите му, мъжът и жената са настанени в абсолютно самостоятелна сграда. За това бе краткото прекъсване в работата на "Пирогов". 

"Фактически за всички, които имаме съмнения, ще бъдат в тази сграда", уточни той. 

"Болницата е отворена, има и пациенти, и хора от персонал. Възстановяваме ритъма на "Пирогов". Не обмисляме да прекратяваме и ограничаваме действията на "Пирогов"", увери д-р Кунчев.

По негова информация, мъжът е постъпил още на 8-и. "Симптомите му трудно са могли да се свържат с коронаворуса. Били са малко по-различни, но е имал грипоподобна картина. Затова в началото не му е бил правен тест. Възможно е жената да е идвала на посещение, но тя се е чувствала много зле и сама може да потърсила медицинска помощ", каза още Кунчев. 

Засега не е ясно как двамата са се заразили. Именно взетите близо 90 проби ще покажат откъде е дошла заразара. Но откъде те са се заразили не е много важно, добави той. 

Ще има още много положителни проби. Вирусът ще е около нас. Трябва да свикнем с това. Трябва да ограничим контактите, трябва да търсим медицинска помощ само тогава, когато е наложително, препоръча Кунчев. 

Дали можем да очакваме коронавирусът да спре със затоплянето на времето - на този въпрос Кунчев отговори така: "Силно се надяваме това да стане. Всички вируси реагират така. Но за коронавируса все още нямаме информация".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!