За ваксините и алергиите. Какво трябва да знаят хора, изкарвали тежки алергични реакции или страдащи от алергии, преди да се ваксинират срещу коронавирус. Клиничният алерголог д-р Мариана Мандажиева, цитирана от Novini.bg. 

"Масовата ваксинация и спешното насрочване на имунизация могат да причинят проблеми за хората с алергии и пациентите, прекарвали тежка алергична реакция", коментира д-р Мандажиева. 

"Много от хората страдат от алергии и трябва да се знае при кои от тях може да има по-силни реакции след ваксинация. Важно е да се знае и при кои пациенти с алергии ваксината може да се постави без притеснение", коментира алергологът. 

"Нека хората с алергии да не ходят за ваксина от днес за утре и имат предварителна подготовка при алерголог. Рисковите групи, при които може да се наблюдава остра алергична реакция след имунизацията са: пациентите с медикаментозна или хранителна алергия или тези с шок от ужилване от оса и пчела", съобщи клиничният алерголог и допълни: 

Хората с медикаментозна алергия (от антибиотици, нестероидни противовъзпалителни, хранителни добавки, лаксативи и т.н) са по-специфични. Изброените групи медикаменти са с една и съща допълнителна съставка.

Досега съобщените случаи за остра алергична реакция предполагат, че е заради една от допълнителните съставки - полиетилен гликол. Тя е сходна с веществото с Полисорбат 80, което е част от вакината на Оксфорт/АстраЗенека. 

"Алергичните към храни, медикаменти или с анафиличен шок, трябва да се обслужат с внимание, а самите пациенти предварително да са се консултирали с алерголог", разкри д-р Мандажиева. 

"За алергичните към медикаменти трябва предварителна подготовка  - терапия ден, два преди ваксинация и специално наблюдение. Важно е тези пациенти да бъдат имунизирани в болнично заведение, където колегите са подготвени за остра алергична реакция", категоричен бе клиничният алерголог
Бързането и имунизирането на всяка цена може да бъде опасно и с лоши последствия. Има достатъчно налични ваксини, завърши д-р Мариана Мандажиева.