Обезщетението за гледане на дете през втората година от майчинството да стане 933 лева. Това, предлагат депутатите с промени в Закона за държавното обществено осигуряване между първо и второ четене на законопроекта.

В гласувания вариант на първо четене обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) за 2024 г. е 780 лв. от следващата година минималната заплата става именно 933 лева и така обезщетението за майчинство ще се изравни с нея.

Други промени този път в Закона за бюджета на НЗОК се предлага да се увеличат парите за зъболечение, които касата покрива. В момента в пакета за дентални дейности е предвидено заплащане на дейностите по изработване на горна или долна протеза на стойност 252 лева, като материалите и изработката на протезите не са включени във финансираната от НЗОК сума.

Средствата от касата са само за дейностите на лекарите за т. нар. клинична част, посочват в мотивите си депутатите от "Има такъв народ". Според тях така пациентите са принудени да заплащат протезите на пазарни цени и се нарушават правата им.

Затова те предлагат касата да покирва и самото изработване на протезата. Друго предложение е да се увеличат драстично средствата за профилактика на автоимунните заболявания на хора в репродуктивна възраст.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук