България попада в една много срамна класация. Ние имаме ваксини, но не се ваксинира населението. Това заяви вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб пред "Неделята на NOVA".

"Израел върна мерки при 100 заразени, а ние при 100 заразени на ден спяхме спокойно", допълни тя. 

Тя изтъкна, че големият проблем у нас е антиваксърстватото. 

"Притеснявам се, защото вирусите се изменят, за да се адаптират и докато позволяваме той да подскача от човек на човек, му даваме възможност да се изменя. 

Докато не се ваксинираме или не преболедуваме всички, няма да си отиде. А ако изчакаме да преболедуваме всички, ще платим много висока цена. Всеки е имал близки, които са го изкарали, а аз имам и починали близки", каза още доц. Гломб. 

"Националният център по заразни и паразитни болести явно видя в бъдещето, започнахме да се оборудваме с един европейски проект. Това стана още година-две преди да дойде пандемията. Това е проява на здрав разум и научен нюх. Пандемията ни завари ресурсно подготвени с хора и апаратура. Тя беше пусната, за да можем да следим", обясни тя. 

"От няколко месеца се молим да ни се пращат материали за секвениране. До преди няколко дни това ставаше на приятелски начела. Вече няколко дни, откакто е в сила заповед на министъра, която ясно и точно определи кои проби в какво количество се изпращат. Най-накрая има институционализиране", изтъкня тя. 

"Всеки вариант е опасен и всеки следващ е по-заразен, следователно повече хора в болница, повече хора които имат нужда от интензивни грижи и повече загубили битката", каза още доц. Гломб. 

"Бета вариантът на коронавируса е този, в който има особености на инфекцията, знаете, че там има много ХИВ позитивни. Този вариант заобикаля имунната система, заобикаля познатите щамове. Антителата имат ефект срещу него, но много по-малко. Ако една ваксина се представя добре срещу останалите варианти, то срещу Бета вариантът не е така", допълни тя. 

"Ваксините не пазят от разболяване, а от тежко преболедуване", припомни вирусологът.