Рискът от зараза с COVID-19 по коридорите в болниците е сведен до минимум. Това каза председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. д-р Любомир Киров.

Според него в дните, в които се провеждат детска консултации и имунизации, трябва да могат да се правят и профилактични прегледи.

"Всяка практика трябва да реши, съобразно пациентската си листа, часовете, в които това ще се извършва, след което трябва да има време за дезинфекция и проветряване, за да започнат останалите приеми", обясни той.

Киров каза още, че днешните амбулатории нямат нищо общо с поликлиниките. Там, където се прави имунизацията не трябва да се смесват потоци от деца и възрастни. Няма смисъл, обаче, ако се ползва обща манипулационна, да не се правят имунизации на деца от различни практики.

"Те са все деца. За какво смесване на потоци става дума тук?

Няма как да разделим пациентите в коридора. На много места за да стигнеш до лабораторията трябва да минеш през коридора, който е чакалнята на нашите кабинети. Няма как да се ограничат тези пациенти. Да се разбие още един вход ли?

Говоря за лаборатория, която обслужва едно ДКЦ, например. Какъв е проблемът, че ще преминат хора през коридора? При условие, че те си носят маски е никакъв.

Това е все едно се разминават по улицата. Къде е по-голямата опасност", заяви той, цитиран от Фокус.

Доц. д-р Любомир Киров каза още, че над 90% от случаите, при които деца са заразени с коронавирус, преминават леко.

"Целта на всички е да се работи разумно, щадящо и безопасно", добави той.

Киров обърна внимание, че доходите на лекарите са спаднали с минимум 54%.

"Твърдението, че заплащането им остава същото, показва непознаване на дейността", коментира още той и обясни, "че заплащането на лекарите се формира една част на записан пациент на месец и второ на извършени прегледи и процедури".

"Частта от вторите е 54%", уточни той.