В момента се провежда среща на която здравните власти и представители на образователното министерство решат кога и кои ученици да се върнат клас.

„Целта на среща не бе да вземем крайно решение, тъй като до 4 февруари има много време и епидемичната обстановка е динамична“, това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Успяхме да координираме мерките и да решим как да действаме.

Има приоритетни класове. Това да учениците от 7,8 и 12, с които ще започнем.

Има виждане как това да стане чрез график на посещенията, така че да не са всички в училището. Ще има редуване“, поясни доц. Кунчев пред Нова телевизия.

Учениците ще се обучават присъствено, ако заболеваемостта не е над 120 на 100 000 души. Окончателно решение ще бъде взето през следващите седмици.

„На 28 януари ще дадем точна информация за това как ще стартират нещата. Става въпрос за присъствие в училището на средно на 38-40% от учениците от приоритетните класове. „Говорим за започване на присъственото обучение само на тези 3 класа и то не всички ученици, а на смени“, разясни експертът.

„Условието това да се случи е да задържим ниската заболеваемост от коронавирус.

Разбира се, ако има рязка смяна и повишаване на заболеваемостта ще се върнем в изцяло дистанционна форма на обучение“, поясни доц. Кунчев.

Той уточни, че евентуалното връщане на учениците в клас ще се случи на 4 февруари.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!