Според нов доклад на главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев влошаването на епидемичната обстановка в няколко държави, сред които Руската федерация, Кипър и Испания, както и бързото разпространение на „Делта“ мутацията на COVID-19 налагат въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, касаещи лицата, които пристигат на у нас от тези страни.

Предложението на доц. д-р Кунчев идва "на фона на възстановените интензивни връзки между България и изброените държави по време на туристическия сезон, което повишава риска от влизането в страната ни на лица, които са заразени и са в инкубационен период".

Доц. д-р Ангел Кунчев предлага новите ограничения да влязат в сила 48 часа след публикуване на евентуална нова заповед от страна на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

В момента Руската федерация отчита 54 % увеличаване на новорегистрираните случаи в сравнение с предходния 14-дневен период, нараства и броят на смъртните случаи.

Подобна е и ситуацията в Кипър, а данните за Испания показват, че разпространението на COVID-19 е най-високо в регионите, представляващи туристически дестинации.

В доклада се казва и че към „червената зона“ за пристигащи в България трябва да попаднат Туркменистан, Република Таджикистан, Киргизка република, Република Суринам и Република Панама.