Назначеният днес служебен министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров е един от отявлените критици на мерките срещу коронавируса и управлението на пандемията у нас, пише "Флагман". 

Позицията му по темата с вируса не се е променяла от повече от година и с изказванията си той неведнъж е критикувал и действията на Националния оперативен щаб. Това поставя под сериозен въпрос бъдещите действия на НОЩ и въобще дали е възможно те да работят с новия си началник, макар и за кратко.

Убежденията на д-р Кацаров съвпадат почти нацяло с тези на превърналия се в лице на анти-ковид мерките доц. Атанас Мангъров, заради което мнозина вече го оприличиха именно на инфекциониста.

Новият здравен министър е на мнение, че колективният имунитет, постигнат чрез преболедуване, щял да се постигне до лятото и да изпревари масовата имунизация, а освен това защитата била много по-добра.

Малко преди началото на третата вълна той обяви, че тогавашните решения на Щаба да разхлабят мерките не са ръководени от здравна експертиза, а от политически съобръжения и аргументи в предизборната обстановка.  Като критик на мерките като цяло, д-р Кацаров не  веднъж е разкривал, че SARS-CoV-2 не се отличава нито с извънредна вирулентност, нито с висока смъртност.

Нещо повече – той сравнява сегашната пандемия с грип.

И така следва логичният въпрос: Ще премахне ли служебният министър всички или повечето ограничителни мерки, включително задължителното носене на маски и какъв ефект ще има едно такова потенциално решение в дългосрочен план?

Съдейки по убежденията на д-р Стойчо Кацаров е резонно поне да има съмнения за това. Фигурата му на този пост обаче със сигурност ще е спорна, защото не е малка частта от населението на България, която споделя неговите виждания за пандемията.

Днес служебният здравен министър влезе в повереното му от Радев ведомство заедно с предшественика си проф. Костадин Ангелов. Макар на влизане да имаше заявка за изявление пред медиите, след встъпването си в длъжност Стойчо Кацаров не слезе, за да обяви основните си приоритети и цели.