1/3 от закупените от България ваксини срещу COVID-19 са използвани (около 4,600 млн. дози от близо 20 млн. дози закупени), всички останали дози най-вероятно няма да бъдат използвани, предвид статистиката за последната седмица, която сочи, че поставеният брой ваксини е 1900. Това коментира пред медиите инфекционистът доц. Атанас Мангъров.

Той отбеляза, че у нас данните на Евростат за допълнителна смътност е с отрицателни стойности, сравнена с държави с много по-висок процент ваксинирани (за октомври -0,2%, за ноември -2,6%). За същите месеци допълнителната смъртност в държави като Гърция и Германия, Португалия, Швеция, Финландия, Великобритания, които бяха сочени като пример за ваксинационна дисциплина, е с положителни стойности.

Подобни данни трябва да накарат тези, които се занимават с купуване и лансиране на ваксините срещу COVID-19 да се замислят, посочи доц. Мангъров, като уточни, че не е задължително да търсим зависимост между високата смъртност и големия процент ваксинирани.

Доц. Мангъров отново подчерта липсата на необходимост от прилагане на ваксини срещу COVID-19 върху деца, заради съмнения за вреда, ниска заболеваемост сред тях, а и факта, че ваксините не предотвратяват разпространението на COVID-19.

Същевременно той посъветва гражданите да се ваксинират срещу сезонен грип, като сподели личен опит в тази посока и подчерта, че ваксините срещу COVID-19 и тези срещу сезонен грип няма нищо общо.

"Аз се ваксинирам всяка година, както и хората около мен. Грипните ваксини са с ефективност между 30 и 80 %. Хубаво е хората, които мислят за себе си, да се  ваксинират, както и децата.

Тя е безопасна, не дава гаранция, но е безопасна. Няма нищо общо с ваксините за ковид. Преди всичко не се вреди. Те е създадена през 30-те години на миналия век, може да не се получи ефекта, който искаме, но вреда няма. Ваксините се слагат всяка година. Те са различни, защото са различни щамовете", каза доц. Мангъров. 

Той обясни още, че колкото повече напредват годините, толкова по-съвършена става ваксината и по-сигурна, както и безопасна. 

"Покрай ваксините за ковид, ние, покрай наш Илия, намразихме и Свети Илия", каза на шега Мангъров.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук