Очаквам пикът на епидемията от коронавирус да е след 3-4 седмици. Вирусът се отделя от болните около 30 дни, обясни в студиото на Нова телевизия епидемиологът доц. Атанас Мангъров.

„Ако човек е изкарал коронавирус, той си образува антитела и няма да го изкара пак. Това е инфекциозно заболяване. Ако се появи друг щам, който е с други характеристики, е възможно тези антитела, които е изградил, да не действат на новия и да хване и него”, коментира той.

По думите му, същото е и с грипа. „ Грипните вируси са много изменчиви. Всяка година са същите към миналогодишните, но малко по-различни. Към тях нямаме антитела и те ни разболяват”, каза още той.

На въпрос кога ще има ваксина срещу COVID-19, той заяви, че правенето й не е проблем. „ Проблемът е въвеждането й. За да се въведе, трябва да е бъде изпитана дали е ефикасна и безопасна. Това са неща, които отнемат години. Най-вероятно има ваксина, но тя не е изпитана”, посочи епидемиологът.

Що се отнася до това помагат ли хинина и хлорохина в борбата с коронавируса, доц. Мангъров заяви, че публикациите по темата нямат реално основание.

„За да се каже, че едно лекарство действа, трябва да се правят т.нар. контролирани проучвания. Данните, които се дават за хлорохина, се дават на статии, в които са обхванати 30-ина души. Това е несериозно. Може би може да помагат, но ние не сме сигурни в това.

Ако щабът си мисли, че то помага – да го дава. Но от медицинска гледна точка няма доказателства, че то помага”, заяви той.
„Нека човек не си мисли, че като хване коронавирус, ще загине”, успокои в заключение той.