Д-р Росен Бенчев е общопрактикуващият лекар от София, обвинен за издаване на ваксинационни сертификати с невярно съдържание. Той е заснет как срещу 110 лева издава сертификат без да постави ваксина на пациент, който ще пътува извън страната.

Позовавайки се на свои източници, БНТ съобщава, че д-р Бенчев е започнал да продава сертификати още в началото на ваксинацията. Конкретният случай, от който започва и разследването, е от края на май.

Д-р Бенчев се е срещал лично с пациентите, които искат сертификат за ваксинация без да им се поставя ваксина. Индивидуално е преценявал от кого колко пари да вземе, но тарифата му е била от 100 до 150 лева на сертификат.

Доктор Бенчев дълги години работил в едно от ДКЦ-тата в столичния квартал "Люлин". След като започнало разследването за издаването на ваксинационни сертификати с невярно съдържание се преместил да работи в друго ДКЦ в квартала.

Екип на медията го откри в новия му кабинет.

БНТ: Д-р Бенчев, здравейте. Повдигнали са ви обвинение за това, че продавате сертификати за ваксинация?
Д-р Росен Бенчев: Никой нищо не ми е повдигал?

БНТ: Е, как от прокуратурата съобщиха, че имате повдигнато обвинение?
Д-р Росен Бенчев: Не ми е повдигнато нещо. Вижте, излезте с камерата.

БНТ: Защо?
Д-р Росен Бенчев: Ами защото нищо не ми е повдигнато и няма как да ви отговоря на този въпрос.

Вчера разследващ полицай от СДВР е призовал д-р Бенчев да се яви за предявяване на обвинение.

Разплитането на аферата започва след като лекарят е записан със скрита камера от подставен пациент, който срещу 110 лева получава документ за първа доза на ваксина без тя реално да му е поставена.

Д-р Росен Бенчев: Не коментирам, не съм продавал нищо и не ми е повдигнато нищо. Ако обичате, напуснете.

БНТ: Колко струва един сертификат?
Д-р Росен Бенчев: Ми, идете и си купете, не знам.

БНТ: Вие сте заснет да продавате, не аз.
Д-р Росен Бенчев: Аз не съм продавал нищо.

БНТ: А това, което е заснето какво е?
Д-р Росен Бенчев: Господине, напуснете, не ме занимавайте с неща, за които нищо не знам.

БНТ: Защо се преместихте от другото ДКЦ в това веднага след като беше направен онзи запис?
Д-р Росен Бенчев: Ами, нали трябва да работя.

На д-р Бенчев е определена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 2 хиляди лева. Ако се докаже, че е виновен, той може да получи наказание затвор до две години или пробация.

На черния пазар цените в момента са в пъти по-високи. Един сертификат е около 700 лева. Лекарите, които вписват данните на неваксинирани, че са получили доза, вече не се срещат директно с клиентите. Ползват се посредниците.

И тук има две схеми - едната е за хората в по-зряла възраст. Те уговарят сделката с посредниците очи в очи, а плащането става 50% при заявка и 50% когато в информационната система бъде вписан клиента. По-младите ползват услугите на "дарк нет" пространството, там се уговаря сделката, а плащането е или във виртуална валута или чрез системите за бързи преводи.

Според източници на БНТ, в момента има над 15 разследвания, по които разследващите от МВР и прокуратурата работят активно.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ