Вирусолози казаха, че е почти невъзможно да се заразим с коронавирус у дома, а рискът да го докараме от магазина също е минимален, при спазване на всички правила за профилактика.

Вирусологът и директор на Института по медицинска паразитология в Университета Сеченовский в Русия Александър Лукашев отбеляза, че вирусът не може да се пренася по въздуха, но се носи върху малките капчици вода.

"Когато тези капчици изсъхнат, вирусът умира много бързо. Има изследвания, когато вирусът е открит в прах на голямо разстояние от хората, но при тези проучвания това не е бил самият вирус, а нуклеиновата му киселина, неговият геном", каза той.

Лукашев отбеляза, че извън човешкото тяло вирусът е изключително нестабилен.

Инфекционерът Евгений Тимаков подчерта, че вирусът издържа най-дълго върху пластмасови и инертни метали, така че степента на инфекция в такива случаи зависи от имунната система.

"Ако имунитетът е нисък, вероятността е по-висока, но, ако човек използва определено защитно оборудване: държи дистанция, носи маска, мие ръцете си, не докосва лицето си, тогава рискът е минимален", обяснява вирусологът.

Лекарите разказаха и как да отидете в магазина, за да намалите риска от инфекция - трябва да си сложите маска, да спазвате разстояние, да не докосвате лицето си и да миете ръцете си.

В Русия към 6 май са открити 10 559 нови случая на коронавирусна инфекция, починали са 86 пациенти. Общо в страната са регистрирани 165 929 случая на инфекция, 1537 души са загинали, 21 327 болни са се възстановили.