Швеция спря употребата на Ковид ваксината, произведена от шведско-английската "Астра Зенека", като предпазна мярка в очакване на изясняване на страничните ефекти от препарата. Употребата на ваксината ще бъде забранена в очакване на разследване на възможните нежелани реакции от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Фармацевтичната компания заяви, че няма доказателства за връзка между кръвни съсиреци и ваксинациите. Според AstraZeneca в ЕС и Великобритания са открити 15 случая на дълбока венозна тромбоза и 22 случая на белодробна емболия сред 17 млн. ваксинирани.

В случай на съдебни дела от страна на държавите закупили препарата, "Астра Зенека" може да избегне загубите и всичко зависи от това, което е записано в споразумението за доставката и употребата на ваксината, казва Николай Беспалов, експерт на фармацевтичния пазар и директор по развитието в RNC Pharma, цитиран от "Труд".

„В случая с Pfizer, например, компанията е освободена от всякаква отговорност за възможните странични ефекти, тъй като лекарството е разработено в много кратки срокове. С AstraZeneca все още не бих определил ситуацията като провал. Ако се открият странични ефекти и има предположения, че те могат да бъдат свързани с дадената ваксина, тогава тя просто ще бъде спряна.

След това започват разследванията и експертите ще установяват какво е довело до страничните ефекти: дали е от самата ваксина или от технологията за производството на отделната партида от продукта, има ли нарушения на условията за съхранение или транспортиране на ваксината.

Едва след като бъдат установени причините, ще може да се говори за последствията за компанията и здравната система на европейските страни. Като цяло, ситуацията е много неприятна както за компанията, така и за страните, в които е планирано да се използва този продукт“, казва Беспалов.

Ако се окаже, че проблемът е в самата ваксина, тогава за компанията ще има две възможности: пълен отказ и спирането на производството или използването му за ограничена категория хора.