"Астра Зенека" не причинява нищо. Мога да ви успокоя с това и да ви кажа, че дори мои близки са се ваксинирали с тази ваксина и всичко е наред", това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на днешния брифинг с НОЩ в Министерски съвет.

"Изчакваме ЕМА, имаме експертиза от Пловдив, с чиито резултати ще ви запознаем до колкото е позволено, така че да разберете каква е истината. Ако истината е такава, каквато твърдят всички учени, ваксинирането ще продължи", допълни още Ангелов, след което внесе яснота и за руската и китайската ваксини.

"По отношение на руската и китайската ваксина - за да бъде доставена една ваксина в нашата страна, ясно е записано в директива от 2004 година и е гласуван от НС, че всеки медицински препарат, който е биологичен и касае лечението на ново заболяване, за да бъде доставено и пуснато в употреба в нашата страна, задължително трябва да мине през Европейската агенция по лекарствата - ЕМА.

Това гарантира безопасност и ефикасност. След произнасяне на ЕМА, България няма колебания за поръчване на ваксината на централно ниво. Видяхте какво стана - Чехия и Словакия спряха да правят тази ваксина. Ние сме отговорни хора, които спазват законите и не можем да рискуваме безопасност на българските граждани, защото ще се хванем като удавници за някаква сламка". 

Проф. Ангелов обяви, че масовата ваксинация ще продължи след произнасяне на ЕМА по-късно днес.