Великобритания ще се превърне в номер едно по смъртност от коронавирус в Европа, предупреди правителственият съветник Джереми Фарар. Според него втора или дори трета вълна на епидемията е "неизбежна", предава The Times, цитиран от Фокус. Фарар смята, че на Острова трябва да вземат пример от Германия, която въведе масови тестове на ранен етап.

Освен това той изрази опасения относно доказателствата в Южна Корея, че хората се заразяват отново с вируса, който според него може да има "огромни последствия" за развитието на потенциална ваксина.
Броят на смъртните случаи в Обединеното кралство е нараснал с 917 в събота, общо 9875 пациенти са починали в болница, след като са дали положителни резултати.

"Броят във Великобритания продължава да нараства. Надявам се, че сме близо до намаляване на броя на новите инфекции. Но да, Великобритания вероятно ще бъде една от най-засегнатите, ако не и най-тежко засегнатата страна в Европа", заяви Фарар.

Той изрази загриженост относно доказателства в Южна Корея, че 100 души са се заразили отново.

"От решаващо значение е да разберем дали това са една вирусна инфекция, която е продължила при един индивид и сега се е активирала отново или дали са били заразени с втори вирус. Така или иначе имунитетът при някои хора не е пълен и това има големи последици за способността да се направи ваксина, а също и за защитата на общността от по-нататъшни вълни".

Той каза, че ваксините и лечението на коронавирус "наистина са единствената ни истинска стратегия за излизане от това", но добави, че "шансовете за втора и трета вълна на епидемия вероятно са неизбежни".

Сър Джеръми Фарар допълни, че има доказателства, че чернoкожите и други етнически общности са изложени на по-голям риск от коронавирус.