Той е собственик на големите фабрики за месо "Тьонис", шеф на футболния клуб "Шалке", приятел на Путин - напоследък Клеменс Тьонис е най-често споменаваното име в германските медии, констатира Дойче веле. Причината: инфекцията в кланиците му.

Предприемач, собственик на футболен клуб, приятел на Владимир Путин. Така "Аугсбургер Алгемайне" описва Клеменс Тьонис.

64-годишният милиардер стана обект на сериозна критика, след като над 1000 служители в негова кланица в провинция Северен Рейн-Вестфалия дадоха положителен тест за Ковид-19.

Шокиращи разкрития за германската кланица, пламнала с К-19 заради българи и румънци

Във фабриките му за месо работят предимно хора от Румъния, България и Полша. Те са настанени в лоши условия и получават мизерно заплащане.

Империята на Клеменс Тьонис

Обвиненията към Тьонис са сериозни. Като шеф на концерна той носи отговорност за създаването на "подходящи условия за работа и хигиенни мерки", пише в тази връзка "Вестфелише Анцайгер".Освен пред сериозната ситуация в кланицата, Тьонис е изправен и пред криза във футболния клуб, който притежава - "Шалке 04", добавя изданието.

По данни на списание "Форбс", към 2019 година богатството на Клеменс Тьонис се оценява на 1,4 милиарда евро. Той изгражда своята бизнес империя заедно с брат си Бернд.

Българите от германската кланица, пламнала от К-19, най-прецакани

Пред февруари 1994 година Бернд става президент на ФК "Шалке 04", но едва пет месеца по-късно умира по време на бъбречна трансплантация, припомня "Аугсбургер Алгемайне".

Клеменс и неговият племенник Роберт, който държи 50% от компанията, са в сериозна вражда от години. Сега Роберт настоява чичо му да се оттегли заради огнището на коронавирус в кланицата "Тьонис".

"Путин обича джолана посолен"

"Шалке 04" е другият проект на Клеменс Тьонис, който му създава сериозни тревоги. Клубът има задължения от 197 милиона евро. 24 служителите бяха съкратени, в това число пенсионери и хора с увреждания, за да бъдат спестени разходи.

През 2007 година за футболния клуб Тьонис договори спонсорство от "Газпром". В годините той се сприятелява с руския президент Владимир Путин и го поздравява за изборните победи.

Премиерът на Северен Рейн–Вестфалия: Българите и румънците донесоха COVID-19

На всяка среща в Кремъл Клеменс Тьонис носи малък подарък от собственото производство. "Господин Путин обича джолана посолен", казва германският предприемач.

Миналата година Клеменс Тьонис се забърка в расистки скандал. През август 2019 той посъветва Германското министерство за развитие да финансира електроцентрали в Африка.

"Тогава африканците ще спрат да изсичат дървета и ще спрат да произвеждат деца в тъмните часове на денонощието", заяви той. Тази му реплика предизвика скандал, след който Тьонис се оттегли от поста си във футболния клуб... но само за три месеца.

Сега предстои да стане ясно дали ще успее да удържи и на кризата, която заплашва да постави цялата провинция Северен Рейн-Вестфалия под карантина. Броят на потвърдените случаи на заразени в кланицата в окръг Гютерсло надхвърли 1000.