Заплахата на Рияд да намали значително цената на петрола си и да увеличи производството доведе до там, че цената на суровия петрол “Брент” падна до 31,02 долара за барел. West Texas Intermediate, американският петрол търговски клас, падна до 27,71 долара за барел, пише Pogled.info

Но защо най-големият износител на петрол в света реши да действа толкова агресивно на фона на намаляващото търсене, причинено от разпространението на коронавируса? И какво ще означава това за световната петролна индустрия?

Защо Саудитска Арабия разпалва ценова война?

Саудитска Арабия искаше да убеди страните от ОПЕК и Русия да се съгласят на по-сериозно намаляване на производството и износа на петрол, за да поддържат цените си на фона на коронавирусната епидемия, която се отразява негативно на световната икономика. Но когато Русия отказа да подкрепи този план, Саудитска Арабия реши да нанесе удар по съюзника, с когото си сътрудничи от 2016 г., за да поддържа стабилността на световния петролен пазар.

Рияд реши да увеличи производството си и да продава петрола си с огромни отстъпки. Според анализатори това е опит за наказание на Русия, че не подкрепя т. нар. съюз ОПЕК+.

Освен това, според анализаторите, Саудитска Арабия може също да иска да затвърди позицията си на водещ износител на петрол в света. Тази стъпка ясно показа, че Рияд е готов да влезе в открита конфронтация с Русия и другите страни, които произвеждат нефт.

„Съществува консенсус между страните от ОПЕК относно необходимостта от намаляване на обемите на производство. Русия му се противопостави и каза, че от 1 април всеки може да добива колкото иска. И кралството реши да използва това право”, заяви източник, запознат с подробностите на петролната политика на Саудитска Арабия.

Анализаторите поставят под въпрос разумността на саудитския подход. Икономиката ѝ не е добре защитена от рязък спад на цените на петрола, дори ако лидерите ѝ вярват, че могат да спечелят своя пазарен дял от конкурентите.

Въпреки това, под ръководството на престолонаследника Мохамед бин Салман, Саудитска Арабия често започва да предприема рисковани и непредвидими стъпки, когато се налага да укрепи позициите си.

Защо Русия не се съгласи на намаляване на производството?

Русия заяви, че иска да види пълната картина на въздействието на коронавируса върху търсенето на петрол, преди да предприеме някакви действия.
Москва обаче също искаше да изпробва силата на американската шистова индустрия.

От гледна точка на Москва, ако производството на петрол бъде намалено допълнително, това ще бъде истински подарък за сектора, който превърна САЩ в един от най-големите производители на петрол в света и ще им позволи да придобие нови клиенти в ущърб на Русия.

Санкциите, наложени от САЩ срещу руските енергийни компании, включително санкциите, наложени през февруари срещу търговския отдел на държавната петролна компания “Роснефт”, както и опитите да се предотврати завършването на строителството на “Северен поток-2”, разгневиха Кремъл.

Американската шистова индустрия трябваше да работи усилено, за да запази печалбата си, въпреки растежа си през последните 10 години. Според експертите Русия смята, че това може да е възможност да се нанесе удар върху американската петролна индустрия.

„Всички обеми петрол, които бяха оттеглени в резултат на многократното разширяване на споразумението ОПЕК+, бяха напълно и бързо заменени на световния пазар с обеми американски шистов петрол“, заяви представител на “Роснефт” в неделя, 8 март.

Подходът на Саудитска Арабия към евентуална сделка с Русия се свежда до искане на ултиматум да я подкрепи в желанието си да намали производството с още 1,5 милиона барела на ден, тоест да намали световните доставки с общо 3,6 милиона барела на ден или с 4%. Смята се, че това разгневи Москва, която не се смята за младши партньор.

Какво я очаква американската шистова индустрия?

Рязък спад в цените настъпи в труден момент за американската шистова индустрия. Въпреки че през последното десетилетие обемът на производството е нараснал, надхвърляйки обемите на производство в Русия и Саудитска Арабия, шистовата промишленост съществува главно за сметка на заети средства, като успя да изтласка инвеститорите далеч от себе си.

Това я прави много уязвима от спадащите цени на петрола. Значително намаление на цените от началото на годината постави под въпрос всички планове за разширяване.

Въздействието върху производството обаче може да бъде заглушено. Много малки независими производители, които представляват по-голямата част от сектора в САЩ, са хеджирали (застраховали) своите проекти. В близко бъдеще предложението едва ли ще намалее.