Епидемията от новия коронавирус предизвика сериозни спорове в Европейския съюз, докато държавите на континента се опитват да се защитят от смъртоносния вирус, пише британското евроскептично издание The Daily Express.

Дипломатически пререкания избухнаха между Германия, Швейцария, Австрия и Италия, като лидерите на страните се опитват да направят всичко възможно да спрат разпространението на смъртоносния вирус в страните си. Но напрежението достигна точка на кипене, тъй като изглежда, че държавите изоставят „европейската си солидарност“ и се интересуват само от себе си в отчаяните си опити за справяне с коронавируса.

В тази връзка, Австрия взе безпрецедентното решение да затвори границите си със силно засегнатата от заразата Италия, която предприе безпрецедентни мерки за сдържане на разпространението й.

Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че италианците ще могат да влязат в Австрия само ако имат медицинско свидетелство, доказващо, че са без коронавирус.

Всички полети и влакове от Италия също ще бъдат спрени от влизане в Австрия.

Г-н Курц също така разкри, че австрийците, които се връщат от Италия, ще трябва да се самоизолират за две седмици.

Той каза: „Що се отнася до австрийците в Италия, ние в момента организираме репатриране на тези австрийци.“

Освен това и Швейцария обяви, че възнамерява да затвори границите си с Италия.

Междувременно Германия и Швейцария са в остър спор относно достъпа на Берн до маски, които са много нужни за борбата с коронавируса. Това се случва, след като правителството на Ангела Меркел спря камион, превозващ 240 хиляди маски за лице кум Швейцария на границата между двете държави.

Рейнер Брел, говорител на Федералното министерство на външните работи, заяви, че Германия иска да "прояви солидарност тук в Европа", но германското правителство има желание да отговори на нуждите в Берлин като "приоритет".

Европейският съсед Австрия също се нахвърли на Берлин, като министърът на икономиката Маргарет Шрамбоек заяви: „Не може Германия да задържа продукти за Австрия, само защото се е случило така, че са складирани в Германия“. „Тези продукти са за австрийския пазар и едностранните ходове на Германия просто създават проблеми в други страни“.

Решението идва, след като вестник Neue Zuercher Zeitung съобщи, че Швейцария е изправена пред бързо намаляващ запас от маски. Лекарите в болниците в страната са посъветвани да използват маските си в продължение на осем часа, вместо да ги заменят след два.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан заяви, че в бъдеще нацията му ще се стреми към облекчаване на ограниченията за своите европейски партньори. Той каза: „Аз приемам този въпрос на европейската солидарност много сериозно и затова съм сигурен, че скоро ще има разрешения за износ на маски в определени страни“.

„Ние не сме категорично против износа, но искаме да разберем какво се случва, защото преди това беше така, че маските не отидоха там, където бяха най-необходими, а там, където се плащаше най-много“.

Министрите на ЕС вече се събраха на извънредни срещи, за да обсъдят съвместния си подход за справяне с кризата с коронавируса.

В „Туитър“ председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен потвърди, че ще говори чрез видеовръзка с италианския премиер Джузепе Конте в сряда, за да обсъди националните мерки и подкрепата на ЕС за коронавируса.

А служителите на Европейския парламент затегнаха коронавирусните си ограничения, като бяха разрешени минимум срещи, а членовете на ЕП трябваше да седнат на разстояние поне един метър един от друг.

Европейски експерти се съгласиха, че връщането на потенциално заразени хора с вируса на границите може да помогне за намаляване на разпространението на вируса, но тази позиция ще бъде предмет на ежеседмични обсъждания.

Затварянето на вътрешните граници на Шенген по здравни причини би било безпрецедентно.