"Повтаряме едни и същи неща, но не се уморяваме. Пикът все още не може да се определи. Все още сме в ниската част на кривата, но започва да се разколебава." Това заяви ген. Мутафчийски по време на редовния брифинг на Кризисния щаб за борба с коронавирус у нас. 

"Знаете, че вчера имаме 30 нови случаи и това са признаци, че покачваме. Какво си представяме под "пик"? Ако е италианският вариант, не можем да си представим. Мерките на правителството имат за цел да направят така че да не се стига до там", заяви още той.

"Дано пикът не е септември месец, защото тогава много малко хора ще останат и може би няма да има и кой да дава брифинг", заключи той и допълни, че смята, че пикът на заразата ще бъде краят на април или началото на месец май.  

"ВМА и "Пирогов" са заляти с пациенти, които си мислят, че имат коронавирус. Минималната симптоматика не е основание да бъде приет такъв пациент в болница. Когато се появи сериозен задух, става тревожно. Тогава трябва да се обади на бърза помощ и да го извозят с линейка. Има едно непрекъснато движение от пациенти, което създава умишлен хаус и се заражда една изключително неприятна тенденция", допълни ген. Мутафчийски. 

Мутафчийски заяви, че към момента няма да се прилага мярката възрастни хора над 60-годишна възраст да не пазаруват от магазини и аптеки след 10:30 часа сутрин. Той апелира гражданите да научат сегашните противоепидемични мерки.
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!