Думата, която бе подета по инициатива на Борисов и възприета от всички, бе думата солидарност - между държави, правителства и здравни служби. Това заяви на извънреден брифинг шефът на ВМА ген. Мутафчийски, след международна видеоконферентна връзка заради опасната болест.

"Вирусът отдавна е преминал границите на всички държави в Европа. Над 107 държави в света са обхванати от коронавируса", каза той. 

"Говореше се за възможността за по-бързо доказване на заразяването при евентуално заразени пациенти. Навсякъде се говори, че се изисква технологично време, но има два начина за повишаване на ефективността - изработване на по-добри тестове и изграждане на още лаборатории", добави Мутафчийски. 

Друг акцент беше мерките, които се приемат в отделните страни. Повечето участници в срещите бяха страни, които са привърженици на крутите мерки. В Израел нещата наистина трябва да се държат нещата със здрава ръка. Те разказаха какво правят", призна ген. Мутафчийски. 

По думите му от повечето страни споделят, че повечето заразени са леко болни и трябва да се измисли опция да се лекуват у дома. 

"Във връзка с ограничавания на пътувания и мерки, които се взимат във връзка със социалния живот - при нас са идентични с взетите в останалите страни", добави той. 

Обменя се научна информация от водещи учени в засегнатите страни", каза още Мутафчийски.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!