Няма нови хоспитализирани от екипажа на филипинския товарен кораб, акостирал на пристанище в Бургас, съобщава bTV.

Очаква се той да отплава още днес. Гранична полиция охранява кораба, който е поставен под карантина, а заразените моряци нямат контакт с външни хора, уверяват от ръководството на пристанището.

Един от моряците остава за лечение в Инфекциозното отделение на бургаската болница с пневмония, но в стабилно състояние.

По-късно през деня се очакват и резултатите от тестовете на екипажа на Морска администрация, транспортирал с катер до брега друг от заразените моряци, който почина в реанимацията.

"Той е свален долу, но така или иначе свален е на борда на пилотския катер, но те са били със защитни облекла, били са с маски, имали са лични предпазни средства, спазени са всички противоепидемични мерки на катера“, обясни д-р Георги Паздеров - директор, РЗИ-Бургас.

"На самия кораб си извършват сами дезинфекция, ние нямаме абсолютно никакъв досег до кораба и няма да имаме, така ще отплава!", заяви Янчо Даскалов - изп. директор на КРЗ Порт-Бургас.
Все още не известно дали моряците от кораба са заразени с вариант „Делта“ на коронавируса, защото не е излязло секвенирането на пробите им.