Най-малко два индийски щата обявиха, че възнамеряват да дадат на населението си противопаразитното лекарство ивермектин, за да го предпазят от тежки ковид инфекции на фона на претоварените си болници от пациенти в критично състояние, предадоха БТА и Ройтерс.

Този си ход крайбрежният щат Гоа и северният Утаракханд предприемат въпреки предупреждението на Световната здравна организация и на други да не се вземат подобни мерки.

"Наличните доказателства за употребата на ивермектин за лечение на пациенти с КОВИД-19 не са категорични", заяви СЗО през март. "Докато не се натрупат повече данни, СЗО препоръчва лекарството да бъде използвано само в рамките на клинични изпитания."

"Мерк", производител на медикамента, също заяви, че наличните данни не подкрепят използването на лекарството за лечение на КОВИД-19.
"Не разполагаме с достатъчно данни, за да подкрепим употребата му", каза Анита Матю, инфекционистка в Мумбай.

Щатът Гоа, популярна туристическа дестинация, заяви по-рано през седмицата, че планира да дава ивермектин на всички над 18 години, а хималайският щат Утаркханд вчера обяви намерение да дава таблетките на всяко лице над 2-годишна възраст, с изключение на бременни и кърмещи жени.

"Експертна медицинска комисия препоръча това", каза пред Ройтерс главният секретар на Утаракханд Ом Пракаш. "Чакаме доставките да пристигнат. Щом това стане, ще започнем да раздаваме лекарството."

Щатът Утаракханд през март беше домакин на "Кумбх Мела", няколкоседмичен хиндуистки религиозен събор, който привлече милиони поклонници от цялата страна. На кадрите от събора не личеше особено да се спазват противоепидемични мерки като носене на маски и спазване на дистанция, докато тълпи от хора се събираха за свещено потапяне във водите на река Ганг.

От началото на април броят на отчитаните на денонощие случаи в щата, който се управлява от Индийската народна партия на премиера Нарендра Моди, нараснаха от под 300 на над 7000. Рязко се увеличиха и смъртните случаи.

Моди и други политически лидери в Индия бяха подложени на остри критики, че не са спрели големи религиозни и политически масови прояви в много щати, въпреки данни за повишаване на заболеваемостта в Индия още от средата на февруари нататък.